FRODA Företagslån – Omdöme

Om FRODA

Långivaren FRODA har sedan starten 2015 erbjudit svenska företagare möjligheten att låna pengar snabbt och enkelt, tack vare en helt digital ansökningsprocess. Hos FRODA har följande företagsformer möjligheten att låna pengar: 

  • Enskild Firma (EF).
  • Aktiebolag (AB).
  • Handelsbolag (HB).
  • Kommanditbolag (KB).

FRODA erbjuder därmed finansieringslösningar till alla typer av småbolag. Det enda kravet är att ditt bolag har haft en försäljning under minst 6 månader.

Företagslån utan säkerhet

FRODA erbjuder företagslån utan säkerhet mellan 10 000 – 2 000 000 kr med en återbetalningstid mellan 1 – 24 månader. Eftersom ingen säkerhet krävs behöver du inte pantsätta någon av företagets egendom. Däremot behöver du gå i personlig borgen för att få låna pengar. Företrädare för enskilda firmor och handelsbolag har alltid personligt betalningsansvar för skulder.

Oftast har du möjligheten att låna lika mycket pengar som ditt företag omsätter varje månad. Detta förutsätter att ditt företag har god kreditvärdighet och företaget sköts bra i övrigt.

Snabb ansökningsprocess med BankID

Tack vare en helt digital ansökningsprocess har du möjligheten att både legitimera dig och signera låneavtalet med BankID. Det tar bara några minuter att fylla i ansökningsformuläret och ansöka på FRODAs hemsida. Därefter skickas ditt lånebesked till din mail, oftast inom en bankdag.

Om du väljer att acceptera erbjudandet kan du signera låneavtalet BankID och få pengarna utbetalda direkt. Oftast finns pengarna på ditt företagskonto senast dagen efter.

Fast månadskostnad

FRODA erbjuder en transparent prissättning utan tillkommande avgifter. Din månadskostnad bestäms individuellt utifrån ditt företags ekonomiska förutsättningar. FRODA anger inte vilken ränta du kan förvänta dig, däremot anges följande prisexempel för ett företagslån med löptiden 12 månader:

Låna 200 000 kr under 12 månader. Månadsavgiften blir 845 kr. Månadskostnad med amortering blir 17 758 kr. Totalt att återbetala med amortering blir 213 100 kr. Din totala kostnad blir därmed 13 100 kr.

Kundbetyg på Trustpilot

Det finns många kreditbolag som erbjuder företagslån, däremot finns det få som har toppbetyg på Trustpilot. FRODA har ett kundbetyg på 4,8 av 5 från 533 omdömen på Trustpilot (2022-11-16). 

Vanliga frågor

Är min ansökan binande?
Din ansökan är inte bindande, du kan alltid välja att tacka nej till erbjudandet som du mottar via mail inom en bankdag. Det är först när du signerar låneavtalet som du har ett binande avtal med FRODA. Din ansökan är även helt kosnadsfri.
Hur länge är mitt låneerbjudande giltigt?
Offerten som du mottar efter en beviljad låneansökan är giltig i 30 dagar.
Tar FRODA en kreditupplysning?
FRODA tar en kreditupplysning på företaget via Bisnode Kredit, vilket är ett komplement till företags transaktionshistorik. FRODA tar därmed inte någon kreditupplysning via UC på företaget eller dig som person. Din personliga kreditvärdighet påverkas därmed inte när du ansöker om ett företagslån. 

I enstaka fall tar FRODA kreditupplysningar på företags styrelseledamöter. Även dessa kreditupplysningar påverkar inte den personliga kreditvärdigheten hos banken.

Erbjuder FRODA ett blancolån för företag?
Ja, företagslånet som FRODA erbjuder är ett lån utan säkerhet, ett så kallat blancolån. Ditt företag har därmed ingen skyldighet att pantsätta någon egendom som säkerhet för lånet.  
Kan jag återbetala företagslånet i förtid?
Ja, hos FRODA kan du alltid återbetala hela lånet i förtid utan några tillkommande avgifter. Däremot är minsta återbetalningstiden en månad, vilket innebär att du kan återbetala hela lånet som tidigast efter en månad. 
Kan mitt nystartade företag låna pengar?
Om du inte har haft en aktiv försäljning under sex månader har du möjligheten att ansöka om ett nystartslån. Med ett nystartslån kan du låna upp till 50 000 kr utan krav på säkerhet.
Vilket företag ligger bakom FRODA?
Kreditbolaget FRODA drivs i Sverige av Monetise Capital AB sedan starten 2015. Monetise Capital AB har tillstånd från Finansinspektionen att bedriva företagsfinansiering.

Slutsats

FRODA är en helt digital långivare som har gjort det enkelt för alla företag som behöver finansiering. Oavsett om du bedriver en enskild firma (EF) eller ett aktiebolag (AB) har du möjligheten att låna upp till 2 miljoner kronor med en flexibel återbetalningstid mellan 1 – 24 månader.

Fördelar

P
Helt digital ansökningsprocess med BankID.
P
Ingen säkerhet krävs.
P
Erbjuder även mindre företagslån från 10 000 kr.
P
Välj en återbetalningstid mellan 1 – 24 månader.
P
Pengarna på kontot inom 24 timmar efter signerat låneavtal.

Nackdelar

O
Personlig borgen är ett krav för att få låna pengar.